Fire forfatterportretter

Fire forfatterportretter

I anledningen 100-års dagen til Halldis Moren Vesaas kan du nå se en serie forfatterportretter på Filmarkivet.no. Bli bedre kjent med Dag Solstad, Georg Johannesen, Tarjei Vesaas og Halldis Moren Vesaas.



Mann uten fortid - : en film om forfatteren Dag Solstad (2006)

Dag Solstad er en av de mest markante og leste forfatterene i moderne norsk litteratur. Med sine uvanlige og utfordrende romaner og litterære form har han i en årrekke forsynt norske lesere med et innblikk i hva som har etterlatt spor i det moderne Norge.



Georg, bit for bit : en film om Georg Johannesen (2000)

Den hardtslående intellektuelle retorikeren, lyrikeren, essayisten og forfatteren Georg Johannesen (1931-2005) døde i 2005 under en tur til Egypt. Bak seg hadde han en rekke diktsamlinger, fagbøker og romaner som både er provoserende og øyeåpnende. Mens innholdet i Johannesens tekster nok er det viktige, var han heller aldri redd for å utfordre formen, og da spesielt for å avsløre språkets tilsløring og fordreining av virkeligheten. 



Over open avgrunn - : eit portrett av Tarjei Vesaas (1997)

"Tarjei Vesaas skreiv bøker som folk kjem til å ta fram frå bokhylla i det neste hundreåret og - fordi det er stor diktekunst". Dette er utgangspunktet for Rene Bjerke og Trygve Hagens dokumentarfilm om T. Vesaas - mannen og diktaren. Dei byggjer på arkivopptak med forfattaren, intervju med andre forfattarar, med borna hans, med opptak frå dei to gardane i livet hans, Vesaas og Midtbø, og med klipp frå filmar etter bøkene hans.



Møte med Halldis (1995)

Denne dokumentarfilmen er lagd opp på same måten som dei tallause opplesingskveldane Halldis Moren Vesaas hadde halde over heile landet gjennom meir enn førti år. I filmen les ho opp 22 eigne dikt - frå den første diktsamlinga "Harpe og dolk" til den siste ho skreiv før ho døydde, "Livshus".



Tilbake til forsiden