Gripende filmkunst fra Sarajevo

Gripende filmkunst fra Sarajevo

Se “Grbavica”, vinner av Gullbjørnen i Berlin, 2006. Dette er den gripende historien om den bosniske alenemoren Esma og tenårings-datteren hennes Sara. Sara tror hun er datteren til en krigshelt som døde ved fronten, men sannheten viser seg å være en helt annen. Les om ukens filmer

Europeiske prisvinnere:



Grbavica
(2005)
At en ung, ukjent kvinnelig filmskaper fra Sarajevo lager en fim som vinner Gullbjørnen, viser to ting: at den grufulle krigen i Bosnia 1992-95 har gitt grobunn for temaer som kan behandles kunstnerisk i lang tid fremover, og at Bosnia har unge talenter som kan utnytte dette stoffet.



Hvor var du, egentlig?
(2005)
”Hvor var du egentlig” utspiller seg i en liten provinsby 16 år etter 22. desember 1989 da den rumenske diktatoren Nicolae Ceausescu og hans kone Elena flyktet fra presidentpalasset i helikopter. Julen nærmer seg og pensjonisten Pisconi forbereder seg på nok en ensom julefeiring.

Filmen vant debutantprisen Gullkameraet på filmfestivalen i Cannes, 2005. 

Se også disse premierefilmene:



Alt om min busk
(2007)
En sexkomedie i hagemiljø. Det vakre og velstående paret Nils og Karin flytter sammen med sin datter Barbro til et eksklusivt villaområde. I huset ved siden av, med den botaniske hagen, bor søstrene Isabel og Lily. 
  


Offside
(2006)
Innbyggerne i grisgrendte Stenfors har det ikke lett. Fotballaget synker som en stein gjennom seriesystemet og ordføreren truer med nedleggelse av klubben. Kanskje ikke så rart når snittalderen hos de lokale heltene nærmer seg førti, presten står i mål og en korpulent pizzabaker er spiss. En ellevill komedie! Likte du ”Kopps” og ”Jalla Jalla” vil du elske ”Offside”.



Tilbake til forsiden