Vi har de gode dokumentarfilmene

Vi har de gode dokumentarfilmene

I 1975 klarte seks terrorister å tvinge seg inn i OPECs hovedkvarter i Wien. 70 ministere ble holdt som gisler. Nå kan du se tre dokumentarfilmer om terrorisme. Etter terrorangrepene mot World Trade Center for 6 år siden har terrorisme stått høyt på mange nasjoners agenda.



My Life as a Terrorist: The Story of Hans-Joachim Klein
(2006)
21. desember 1975 klarte seks terrorister å tvinge seg inn i OPECs hovedkvarter i Wien. 70 ministere ble holdt som gisler. Tre av dem ble drept, men terroristene klarte å rømme til Algerie. En av terroristene ble alvorlig såret: Hans-Joachim Klein.
I denne filmen forteller han livshistorien sin offentlig for første gang. Straks han nådde Algerie, bestemte Klein seg for å slutte med terrorisme. Han fryktet hele tiden gruppas represalier – de var kjent for å være nådeløse mot forrædere. Nå, mange år senere, angrer Klein på at han for sent forsto hva terrorisme handler om. Han hadde et idealistisk syn på det han gjorde, og innså ikke at politiske aktører hadde sin egen agenda.



The Giant Buddhas
(2005)
I februar 2001 ødela Taliban to Buddha-statuer som var hugd ut i berget ved Bamian i Afghanistan. Kolosstatuene på 36 og 53 meter, som sto på FNs liste over verneverdig kunst var av stor verdi. Den eldste av dem stammet fra år 507. Når man tenker på hva Muhammed-karikaturene forårsaket så har dette fått foregå ganske fredelig. Frei har laget en film om hendelsene og prøvd å forklare hva som skjedde, og utforsker også den funksjonen monumenter kan ha i folks liv.



The Smell of Paradise
(2005)
En kompromissløs framstilling av de ytterliggående kreftene i islam.
Tittelen på denne filmen refererer til etterlivet i tråd med islamsk tro. Det er troen på paradis som gjør selvmordsbombere villige til å ofre sin jordiske eksistens i kampen for islam. I et forsøk på å forstå hvilke motiver og ideer som ligger bak slike offer, har de polske filmskaperne Mariusz Pilis og Marcin Mamon reist rundt i den islamske verden i ti år. De har møtt krigsherrer, klanledere, emirer, mullaher og andre som tror på prinsippene til islams hellige lov. En rystende, men opplysende road-movie som fører oss gjennom den muslimske verden, deriblant Pakistan, Afghanistan, Tsjetsjenia og Qatar



Tilbake til forsiden