Se forbudt film

Se forbudt film

To mistenkelige personer (1950) av Tancred Ibsen, forbudt vist offentlig siden 1952, gjøres i dag allment tilgjengelig for første gang her på Filmarkivet.no. Frislippet markeres også med en visning på Cinemateket Kl 18 med innledning ved Jon Bing.

Filmen skildrer en av det forrige århundrets store kriminalsaker: Lensmannsmordene på Ringerike. Historien forteller om to lensmenn som blir drept mens de er på jakt etter to skapsprengere sensommeren 1926. Morderne blir identifisert og en storstilt forbryterjakt satt i gang. En ung nordmann som i filmen heter Gustav og en svenske (Ekstrøm i filmen) blir pågrepet. 

Da Gustav får vite at det skal lages film av kriminalsaken, prøver han å få stoppet filmatiseringen. Filmen blir forbudt av hensynet til personvernet til hovedpersonen. Dette er helt unikt, også i internasjonal sammenheng. Dommen er et eksempel på at datidens rettspraksis vektet hensynet til personvernet sterkere enn ytringsfriheten.

Filmen har tidligere blitt vist i lukkede forsamlinger under festivaler og på filmklubber, men det er først nå at den er tilgjengelig for allmenheten. Les mer om filmen hos Norsk filminstitutt
Se

filmen



Tilbake til forsiden